tisdag 1 november 2011

Måndag hela veckan lång!


Åh nä, måndag hela veckan känns ju bara som ”Nej tack, hade jag velat ha en veckodag på replay så hade det varit lördag”. För vem vill uppleva samma trötta uppvaknande varje dag i veckan som man vanligtvis gör en måndag? Men tänk nu inte på den ångest du känner på måndag morgon – när ytterligare en arbetsvecka rullar igång och det känns långt till helgens njutningar och nöjen. Tänk istället på att måndag är den dag i veckan som rörelsen för vegetariska alternativ (mer känd som Köttfri måndag) gjort till sin. Måndag är den första dagen i veckan då söndagsförarna ställer bilen och åker kommunalt. Måndag är uppvaknande från helgens dekadens och utsvävningar, till en (förhoppningsvis) nykter tillvaro. På måndag återvänder barn och ungdomar till skolan för att ta till sig nya lärdomar. Men framförallt betyder måndag hela veckan att vi strävar efter att bli mer medvetna.

Sofia Hedström, som bloggar om mode och skrivit boken Modemanifestet, har ett återkommande tema i sin blogg: Medveten måndag. Där beskriver hon olika kampanjer och fenomen i modevärlden som syftar till att visa hur våra konsumtionsval påverkar större sammanhang, som miljön eller hälsan hos de som tillverkar våra kläder, och att du som konsument har makt. Så tänk nu att måndag, utifrån det perspektivet, faktiskt kan vara en bra dag att vakna upp till dag efter annan. Det är den dag du handlar för planetens och mänsklighetens väl. Det är den dag då du känner att ditt engagemang både ger dig själv och andra något betydelsefullt. Men det kan ju inte bara handla om en dag i veckan. Därför håller vi måndag hela veckan. Så nästa gång du hör någon sjunga ”I don´t know why I don´t like Mondays” eller någon annan antimåndagshymn ska du tänka ”Oh, happy day!”.

Från och med idag och en tid framöver kommer Ekoguiden STHLM fokusera på tyg, kläder och klädvård. Ekoguiden är fortfarande din vägvisare till affärerna och restaurangerna som har ett bra utbud av ekologiska och rättvisemärkta varor. Våra recensenter uppdaterar ständigt innehållet för att du lätt ska kunna hitta rätt.

Genom att uppmärksamma de material och produkter vi alla befattar oss med varje dag, dygnet runt - in på bara huden, hoppas vi sprida intresset för en medveten klädstil. Själv är jag ingen allvetande expert, utan en vanlig konsument med ett särintresse och hoppas därför att du lägger dig i och delar med dig av dina smarta klädtips. I första hand kommer det inte handla om mode, utan om återanvänd textil och fiffig stil. Därför passar det bra att återanvända min gamla blogg Modekollnoll. Är du särdeles intresserad av modehusens senaste kreationer bör då alltså bege dig någon annanstans. Här kan du däremot lära dig hur du får modehusens årsgamla kreation att hålla några år till och kanske bli lite mer personlig på köpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar