måndag 28 november 2011

Öka ditt kulturella kapital.

Dagens Metro-krönikör skriver om plagget som vanligtvis associeras till kultureliten, men som kommit att bli streetsmart: Den lappade koftan. Att de lappade ärmarna blivit trendiga just nu beror troligtvis på fler saker. Till att börja med är det med allra största säkerhet oron för det finansiella läget – vi lägger inte lika mycket pengar på nya kläder utan tillåter dem åldras med värdighet. Det är mer legitimt med second hand och att laga sina gamla favoritplagg, istället för att kasta bort dem vid åsynen av första maska eller hål. Armbågarna är mest utsatta för slitage, även om man inte armbågar sig fram i en hårt rivaliserande kulturelit.
Många av dagens unga är roade av att göra något personligt av sina plagg och utsmyckar det enkla vardagsplagget med exempelvis skinndetaljer, tryck eller brodyr. Egensinnigt dekorerade plagg är ett uttryck för personlig stil och smak. För den som inte är road av att sy, finns färdiga lösningar att köpa – färdiglappade plagg.
En författare.
Slutligen har författaren tagit klivet ut ur finrummet och blivit en vanlig människa. Jag tycker mig märka att allt fler talar öppet om sina författardrömmar och bokprojekt som bara väntar på att bli utgivna. Det är inte längre förbehållet en liten elit att skriva snäva poem. Nä, för när någon så folkkär som Tomas Tranströmer går och vinner Nobelpriset – ja, då väcks hoppet i ett och annat diktarhjärta. På med skrivarkoftan, som vid sidan av kaffet och ciggen är det som gör att författarstereotypens penna glöder! Glöm för all del inte heller bort alla de, mer eller mindre kända personer, som väljer att berätta sitt livs historia och ge ut självbiografier långt innan karriären är över. Men det dröjer nog till dess att vi får se Zlatan i en stickad tröja med renmotiv och lappade ärmar.

Öka ditt kulturella kapital med en lappad kofta. Så här gör du för att förlänga livet på din favoritkofta.
Min älsklingskofta kommer från Isle of Skye. Den har tio år på nacken och behövde förstärkas i de numera slitna armbågarna. Två ovala läderbitar som överlevt en smått maläten kofta av ännu äldre datum blir räddningen.

Nåla fast lapparna i de gamla hålen.
Sy fast lappen med en tråd som inte krymper vid tvätt.
Så där! Klar att författa nya storverk!
För den som vill köra överkursen på armbågslappning rekommenderar jag att tillverka eget skinn. Slöjdportalen Zickermans tipsar om hur du garvar skinn hemma. Klart prisvärt och miljösmart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar