onsdag 9 november 2011

Tvätta en skvätt

Jean-Baptiste Simeon Chardin: The Laundry Woman
Att tvätta kläder är en konst. Det var inte bättre förr, och på många håll i världen har man varken tillgång till rent vatten eller tvättmaskiner. Det är tungt, svettigt och tidskrävande. Ilskna tvättstugelappar känns ganska avlägsna, när man står längs ett vattendrag och klappar sina blöta plagg.
Varanasi, Indien
Visste du att det finns material som är direkt olämpliga att tvätta? Tidigare har jag skrivit om silverjoner i träningskläder. De ska hindra dålig lukt, men dödar även nyttiga mikroorganismer. Det är dumt, men företag som tillsätter silverjoner i sina kläder uppmanar kunderna att inte tvätta träningskläderna så ofta. Jag bara undrar: Vem väntar med att tvätta ett svettigt och skitigt träningsplagg en månad extra? Ett annat material som inte tål tvätt är fleece. Det är tråkigt, eftersom materialet tillverkas av återvunnen plast. Nya rön visar att kläder av fleece avger små partiklar vid tvätt. De följer med ut i sköljvattnet och hamnar så småningom ute i sjöar och hav. Där kan plasten ge otrevliga följder för djurlivet. 
Istället för att klä dig i fleece kan du återvinna plast och vara kreativ på samma gång. Ett gammalt russinpaketlock kan bli en julgransdekoration eller kärleksförklaring. 
Hjärta av lock från russinpaket.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar